Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR, woningcoöperatie) streeft voor haar bewoners naar ‘Een thuisgevoel voor iedereen’. Bij Afdeling Buitengewone Zaken heb ik onderzocht wat dat voor bewoners betekend. Het ontwikkelde kennismakingsdiner brengt onderlinge overeenkomsten tussen de bewoners naar de oppervlakte. Zo wordt een hogere mate van ‘thuisbeleving’ gecreëerd.
***
Verkennen van de context
Binnen een woongebouw met meer dan 300 woningen zijn we begonnen om de context te onderzoeken. We zijn bij bewoners op de koffie geweest, hebben een praatje gemaakt met de locale bloemenwinkel en hebben meegelopen met de huismeester.
Tijdens ons onderzoeken kwamen we telkens dezelfde onderwerpen tegen. De doorloop van nieuwe bewoners is erg hoog. Het is daardoor lastig om met nieuwe bewoners contact te leggen. De bewoners weten niet meer zo goed wie er wel of niet woont. Dit zorgt soms voor een onveilig gevoel bij oudere bewoners. Daarnaast bleek dat de overgang naar een nieuwe woning, in een onbekend gebouw met onbekende buren, een enorme stap is. Ouderen voelen zich de eerste weken soms extra eenzaam. Allemaal aanknopingspunten om de thuisbeleving van de bewoners te verbeteren.
Samen eten verbind
Om ervoor te zorgen dat zowel de nieuwe als oude bewoners zich sneller thuis voelen hebben we geëxperimenteerd met het ‘kennismakingsdiner’. Een georganiseerd diner voor bewoners van één etage ter verwelkoming van een nieuwe buur.
Tijdens het diner wordt om de beurt op bepaalde persoonlijke vragen antwoord gegeven. Met als doel om elkaar beter te leren kennen en om onderlinge overeenkomsten te ontdekken. Zo ontdekte verschillende bewoners hun gemeenschappelijke liefde voor AbbA. Ook zijn er voornemens gemaakt om voor elkaar te gaan koken. Deze kennismaking middels gezamenlijk eten maakt een verder contact in de toekomst een stuk gemakkelijker
Onszelf ‘wegontwerpen’
De organisatie van dit diner wordt idealiter door een commissie binnen het woongebouw georganiseerd. We hebben de implementatie makkelijk gemaakt met het ‘Kennismakingsdiner Startpakket’. Een pakket met uitleg en alle middelen om het diner te organiseren en uit te voeren. Van handleiding tot uitnodiging. Alles zit in het pakket. Op deze manier is het concept schaalbaar en uit te breiden naar andere woongebouwen. Zo wordt een thuisgevoel echt voor iedereen.
“Ik zie buren meer met elkaar praten. Zonder dit kennismakingsdiner was dit echt niet gebeurd”
Alle 📷: Afdeling Buitengewone Zaken